Miért érdemes több bogyós gyümölcsöt fogyasztani?

A bogyós gyümölcsök vitaminokban gazdagok
A vitaminok széles skáláját tartalmazzák, A-vitamin,-B vitaminok, C-vitamin és E-vitamin. A legtöbb bogyós gyümölcs gazdag vitaminforrás, például fél teáskanál lappföldi homoktövispor több C-vitamint tartalmaz, mint 10 narancs. A vitaminok az egészséges, jól működő test építőkövei, amelyek javítják közérzetünket és támogatják az immunrendszerünket.
Természetes tápanyagforrás
A szervezetünk legjobban a természetes táplálékból származó tápanyagokat hasznosítja így azok felszívódása is sokkal könnyebb. Sokszor tablettákat szedünk, hogy növeljük tápanyagbevitelünket, de valójában a természet a legjobb vitaminforrás. Ha sokféle ételt, színes gyümölcsöt, zöldséget és bogyós gyümölcsöt eszünk, a szervezetünk felszívja a szükséges tápanyagokat. Fontos megemlíteni, hogy tiszta, jó minőségű talajban termelt vagy vadon termett növények tápanyagtartalma jóval magasabb, mint a permetezett növényeké. Az étrendkiegészítők esetében a szervezetünk nem feltétlenül ismeri fel azokat ételként, így hasznosulásuk és felszívodásuk is más lesz a természetes táplálékhoz képest.
Rostok
A bogyós gyümölcsök magas rosttartalmúak, ami szuperélelmiszer az emésztés számára. Rost nélkül nagyon gyorsan puffadás és kényelmetlen érzés jelentkezhet. A bélben áthaladó rostok gondoskodnak arról, hogy az elfogyasztott ételek a bélben mozogjanak és megfelelő módon távozzanak. Mivel a bogyós gyümölcs por nagyon koncentrált (egy teáskanál egy marék friss bogyós gyümölcsnek felel meg), minden teáskanálban sok rost található.
Magas tápanyagtartalom és alacsony kalóriatartalom
A bogyós gyümölcsök alacsony kalóriatartalmúak, de kiváló tápanyagtartalommal rendelkeznek. A bogyósok alacsony kalóriabevitelű étrendhez alkalmasak, és kiváló kiegészítői a nap folyamán fogyasztott ételeknek (pl. turmixok, shake-ek, joghurtok). A bogyós gyümölcsökben nincsenek úgynevezett „üres kalóriák”, mint például a cukorkákban, üdítőitalokben vagy más finomított cukorral készült édességekben. Az lappföldi bogyós gyümölcsök több tápanyagot tartalmaznak, mint a termesztett bogyós gyümölcsök, mivel tiszta talajon és környezetben nőnek. A bogyós gyümölcsök természetes cukortartalma alacsonyabb, mint egyes magas cukortartalmú gyümölcsöké vagy finomított cukorral készült édességeké. Ha naponta egy-két teáskanál bogyós gyümölcsport adunk ételeinhez és italainhoz, hasznos tápanyagokat nyerhetünk miközben tápláljuk a testünket.
Tisztaság
A vadon termő bogyós gyümölcsökön nem használnak permetezőszereket vagy műtrágyát, ezért környezetbarátak is.
Ez kiemelkedően fontos azok számára, akik a bogyós gyümölcsöket fogyasztják és szeretett bolygónk számára is. A permetezőszerek amiket a termesztett gyümölcsökre és bogyós gyümölcsökre permeteznek az élővilágra, a talajra és ránk is káros hatásúak. A vadon termő bogyós gyümölcsöket természetes környezetben nőnek és gondosan, kézzel szüretelik őket.
Vitaminok - B12
Egyes bogyós gyümölcsök olyan vitaminokat tartalmaznak, amelyek elengedhetetlenek a vegetáriánusok és vegánok számára. Egyre több ember csökkenti a hús, tejtermékek és egyéb állati eredetű termékek fogyasztását. Akik vegán vagy vegetáriánus étrendet követnek, figyelniük kell a B12-vitamin bevitelükre, amely húsipari termékekben és a lappföldi homoktövisben található meg. Ha vegán vagy vegetáriánus vagy, és még nem hallottál a B12-ről, akkor keress rá a Google-on. Ezután vagy vásárolj B12-vitamin kiegészítőt, és olvasd el újra a Természetes Tápanyagforrás részt felül. Vagy vegyél egy csomag lappföldi homoktövist, és add hozzá a reggelidhez!
Természetesen finom íz
Más szuperételekkel ellentétben nagyon finomak. A bogyós gyümölcsök kellemes, édes ízűek, amit a legtöbb ember szeret.
Néhány tápanyagban gazdag szuperételt szó szerint le kell öblíteni valami finomabb ízűvel. A család legfiatalabb tagjai is gyakran szeretik a bogyós gyümölcsöket, ami elvezet minket a következő ponthoz.
Bogyósok az egész családnak
Kismamáknak is fogyaszthatják a lappföldi bogyós gyümölcsöket. Ezeknek akár háromszor akkora etápértékük van, mint a termesztett bogyós gyümölcsöknek. A gyerekek nagyon szeretik, amikor az intenzív erdei áfonya por lila színűvé teszi az ételeiket.
Sokoldalú
Sok étellel együtt fogyaszthatók és a nap folyamán bármelyik étkezéshez hozzáadhatók.
Csak a fantáziánk szab határt, zabkása, joghurt, müzli, granola, palacsinta, turmixok, sütemények...bármihez adható. Kevesebb kalória és magas tápanyagtartaloma szinesíti az ételeinket.
Antioxidánsokban gazdag
A bogyós gyümölcsök antioxidánsokban, flavonoidokban, polifenolokban gazdagok, amelyek támogatják az egészséges immunrendszert és a ragyogó bőrt.
A tápanyagokban gazdag vadon termő bogyósok renszeres fogyasztása elősegíti, hogy szervezetünk megkapja a szükséges építőelemeket a regenerálódáshoz és az újjáépítéshez.További információk a bogyósok jótékony hatásairól ITT.
Forrás: https://www.arcticpowerberries.com/blog/10-reasons-to-eat-more-berries